Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod MySMIS 131435, cod SIPOCA 1085
Economia circulară este unul dintre principalii piloni ai Pactului Verde European, lansat în decembrie 2019 de Comisia Europeană. Avantajele acestui tip de economie rezidă din Planul de Acțiune adiacent, lansat în 2020, care are drept obiective: sustenabilitatea produselor distribuite în UE, consolidarea rolului consumatorilor și al achizitorilor, reducerea volumului de deșeuri, intensificarea controlului în sectoarele consumatoare de resurse și care au potențial de circularitate (electronice, ITC, baterii, vehicule, ambalaje, plastic, textile, etc.). În acest context, economia circulară poate fi înțeleasă într-un spectru mai amplu: de la optimizarea consumului de resurse până la regândirea modelelor de business și la pregătirea pentru reciclare, incluzând astfel o paletă largă de acțiuni din multiple sectoare economice.
Economia circulară este un model de producție și consum, care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor (vezi sursă).
Economia circulară presupune cicluri de producție și consum în care deșeurile sunt reduse la minim, iar ciclul de viață al produselor este extins prin implementarea economiei colaborative, a leasing-ului, a reutilizării, reparării, recondiționării și a reciclării. Modelul „producție – utilizare – eliminare”, cel circular, se axează pe creșterea duratei de viață a produselor, pe procese de restaurare și regenerare. În acest model economic, valoarea este generată prin reducerea costurilor, prin limitarea riscurilor, prin consumul redus de resurse, prin fidelizarea clienților. Este, cu siguranță, un model mai benefic pentru societate decât cel linear, „exploatare – producție – consum – deșeuri”, orientat spre consum, în care valoarea este înțeleasă în raport cu volumul produselor vândute.
În februarie 2021 Parlamentul a adoptat o rezoluție cu privire la acest plan prin care se cer măsuri suplimentare pentru a se ajunge până în 2050 la o economie complet circulară, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabilă și fără substanțe toxice. Se solicită, de asemenea, reguli mai stricte de reciclare și obiective obligatorii pentru consumul de materii prime până în 2030 (sursa: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy/20151201STO05603/economia-circulara-definitie-importanta-si-beneficii).
Totodată, pe 17 ianuarie 2023, Parlamentul European, cu majoritate clară, un set de noi reguli pentru transportul deșeuri în UE. Astfel, nu mai este permis transportul de gunoaie pentru depozitare sau neutralizare între statele membre UE decât în cazuri excepționale, principiul proximității fiind cel care va guverna tratamentul deșeurilor. Pentru trasabilitate și transparență se va crea un sistem digitalizat la nivel european, care va fi conectat cu cele naționale, contribuind astfel la limitarea infracțiunilor. Acest Regulament conține și prevederi pentru impulsionarea economiei circulare - reciclarea și reutilizarea deșeurilor unde este posibil ca noi materii prime, cât și pentru inovații în ceea ce privește tratamentul deșeurilor (Mai multe info: https://www.reneweuropegroup.eu/news/2023-01-17/new-rules-on-shipments-of-waste-should-boost-our-circular-economy).
În septembrie 2022, a fost aprobată, prin HG 1172/2022, Strategia naţională privind economia circulară. Elaborată sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, strategia acoperă 14 sectoare economice din România din punct de vedere al potenţialului lor de circularitate, stabilind o direcţie generală clară pentru a accelera tranziţia de la un model economic liniar la unul circular. Documentul vizează direcții de acțiune precum:
Mai multe detalii aici (link: Strategia Națională privind Economia Circulară (gov.ro))
Indicatorul de succes al acestei tranziţii este decuplarea dezvoltării economice de utilizarea resurselor naturale şi degradarea mediului. Strategia va fi completată de un plan de acțiune – Planul de Acțiune privind Economia Circulară (PAEC) care va include acțiuni concrete pentru sectoarele cu potențial ridicat de circularitate (agricultură şi silvicultură, industria automotive, construcţii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare şi băuturile, ambalajele, textilele şi echipamentele electrice şi electronice, precum şi în două sectoare orizontale apa şi deşeurile), va identifica resurse bugetare, responsabili și termene pentru realizarea acțiunilor.
Tot anul trecut, a fost lansat primul raport privind economia circulară în UE. Lansat de Banca Mondială pe 6 decembrie 2022, denumit „Squaring the Circle: Policies from Europe's Circular Economy Transition”, arată că Europa își poate decupla creșterea economică de la utilizarea resurselor pe parcursul unui deceniu, iar țările din UE sunt lideri mondiali în promovarea tranziției la economia circulară. Totodată, conform site-ului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Cadrul Guvernului României, în urma prezentării Diagnosticului Rapid despre Economie Circulară în România de experții Băncii Mondiale, ca parte a unui exercițiu de consultare, țara noastră, deși înregistrează progrese, are o performanță scăzută în ceea ce privește majoritatea indicatorilor relevanți, cum ar fi (1) Puterea de cumpărare scăzută care influențează modelele de consum, (2) Lipsa unui sistem complet de management al deșeurilor în anumite părți ale țării, (3) Calitatea slabă a datelor și sistemul de raportare deficitar. (sursa: https://dezvoltaredurabila.gov.ro/romania-are-un-nivel-de-economie-circulara-scazut-in-comparatie-cu-uniunea-europeana-dar-tranzitia-sa-progreseaza-15723906).
Pentru mai multe informații despre economie circulară, puteți accesa următoarele resurse:
Planul de gestionare a deșeurilor din municipiul Bucuresti (2019 – 2025)
ECONOMIA CIRCULARĂ – definiție, aplicabilitate și beneficii
Economia circulară – cât de pregătite sunt firmele din România să o adopte
Transformarea economiei lineare în economie circulară: o abordare sustenabilă pentru viitor
Economia circulară: definiție, importanță și beneficii
Suntem pe primul loc: România are cea mai slabă rată de reciclare a deşeurilor din UE
Tranziția către o economie circulară a rămas în urmă în țările din UE
Reciclarea, o țintă ratată în România: 89% dintre resurse nu sunt reutilizate deloc
Beneficiile economiei circulare pentru mediu și societate
Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod MySMIS 131435, cod SIPOCA 1085
Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro/ .