antet-poca-bss

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod MySMIS 131435, cod SIPOCA 1085

bss-logo
 • 00

  parteneriate

 • 00

  ONG-uri invitate

 • 00

  ateliere de lucru

 • 00

  luni perioadă de implementare

În perioada august 2022 – septembrie 2023, Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și cu Primăria Municipiului București, derulează proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” (cod proiect MySMIS131435  /SIPOCA / 1085 ), destinat consolidării capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.

Proiectul, finanțat prin programul Operațional Capacitate Administrativă (în valoare de 375.870,46 lei, din care 294.682,45 lei cofinanțare UE), este destinat consolidării capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local. În acest proiect, Ateliere fără Frontiere va lucra împreună cu actori ai economiei sociale, autorități publice locale, cetățeni, pentru un București social și solidar bazat pe o guvernare participativă și o gestiune responsabilă și strategică a resurselor disponibile.

Proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” vizează:​

• creșterea capacitații a 20 de ONG-uri sociale și de mediu din București de a se implica în promovarea dezvoltării incluzive și durabile (la nivel strategic și practic, operațional / de implementare) a Capitalei și a Sectorului 3, cu precădere prin economie sociala, solidară și circulară

• monitorizare a politicilor publice prin formarea și certificarea a 40 de reprezentanți ONG în „dezvoltare locală durabilă” și „dezvoltare locală incluzivă”.

Obiectivul general al proiectului urmărește consolidarea capacității a cel puțin 20 de organizații non-guvernamentale din Municipiul București de a participa la dezvoltarea incluzivă și durabilă a capitalei prin economie socială, solidară și circulară, prin introducerea de standarde și sisteme comune ONG și APL pentru dezvoltarea de politici publice incluzive și prin intervenție pilot, la nivelul Sectorului 3. Totodată, are în vedere îmbunătățirea colaborării şi parteneriatului dintre administrația publică locală și ONG-uri în domeniile social, economie socială, ocupare și inserție socio-profesională a grupurilor dezavantajate.

Primăria Municipiului București își propune să sprijine orice inițiativă venită din partea societății civile care duce la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor. Totodată, suntem alături de organizațiile non-guvernamentale care activează în domenii precum economia socială și inserția în muncă a grupurilor vulnerabile, pentru că este esențial ca autoritatea locală să implice comunitatea în implementarea unor proiecte și programe elaborate pentru un București al oamenilor”, declară Primarul General, Nicușor Dan.

Află mai multe aici.

 

Organizațiile neguvernamentale, prin prisma experienței lor în domenii diverse, aduc abordări inedite în rezolvarea problemelor cu care se confruntă anumite grupuri vulnerabile; de aceea, contribuția societății civile este esențială în formularea politicilor publice. Prin proiectul „Noul București – O capitală a tuturor” sperăm să asigurăm, prin formarea organizațiilor neguvernamentale în inserția persoanelor aflate în situații de risc, complementaritatea acțiunilor administrației locale și centrale în crearea unei societăți cât mai incluzive”, declară Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

“Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări dificile în viața noastră, dar au existat organizații neguvernamentale care au găsit resurse pentru a le depăși și pentru a continua să fie de folos celor aflați în nevoie. Asociația Ateliere Fără Frontiere este una dintre acestea. Am fost impresionat de munca depusă în sprijinul celor mai vulnerabili și am susținut fără rezerve încheierea acestui parteneriat pentru o dezvoltare durabilă și incluzivă a comunității noastre”, spune Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3. – link comunicat presă

Un alt obiectiv specific al proiectului conturează îmbunătățirea comunicării și transparenței decizionale și a participării cetățenești la luarea deciziilor în Municipiul București și în Sectorul 3 în domeniile dezvoltării durabile și incluziunii sociale.

Ce pregătim în cadrul acestui proiect:

Desfășurate în perioada ianuarie – septembrie 2023, Atelierele de Lucru vor crea un cadru optim de dialog în vederea îmbunătățirii comunicării și transparentei decizionale și a participării cetățenești la luarea deciziilor în Municipiul București și în Sectorul 3 în domeniile dezvoltării durabile și incluziunii sociale prin facilitarea directă de dezvoltare de parteneriate.

Temele de dezbatere se vor concentra pe domenii precum: servicii sociale, economie socială, ocupare și inserție socio-profesională a grupurilor dezavantajate, educație de mediu și managementul inteligent al deșeurilor, economie circulară.

Prin „Noul București – O capitală a tuturor” ne dorim să explorăm cum ar putea arăta capitala dintr-un unghi social și solidar, unde nimeni nu este lăsat în urmă

Economia socială are un potențial imens în inserția socio-profesională a persoanelor vulnerabile, și ne propunem să dezvoltăm acest sector și serviciile cu impact social pe care le oferă. 

Proiectul este de asemenea un deziderat ce poate fi atins prin crearea de capital și servicii în parteneriat public-privat cu valoare socială prin activități de economie circulară, unde producția și consumul sunt realizate sustenabil și valorificăm deșeurile prin recondiționare, reutilizare și reciclare. Dezvoltarea unei piețe dedicate economiei sociale și circulare contribuie la crearea de locuri de muncă decente, verzi, incluzive și noi competențe.

Proiectul este implementat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Componenta 1 CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – Consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local.

Partenerii noștri

ALĂTURĂ-TE

Grupului nostru de dezbateri

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod MySMIS 131435, cod SIPOCA 1085

Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro/ .