
Cele 16 Ateliere de Lucru începute în ianuarie 2023, care din care au adus la masa dezbaterilor reprezentanți ai Autorităților Publice Locale, ai ONG-urilor, și specialiști din domeniile SOCIALE și de MEDIU, au ajuns la final. Ateliere fără Frontiere și partenerii săi din proiectul Noul București – O capitală a tuturor mulțumesc tuturor participanților pentru implicarea și participarea activă.
Pentru toți reprezentanții societății civile, ai autorităților publice, pentru specialiștii și experții care au participat, experiența Atelierelor de Lucru a fost una pozitivă, fiind totodată și o oportunitate de dezvoltare, de înțelegere a diverselor puncte de vedere, de conectare cu specialiști invitați și cu alți participanți, dar și de identificare a posibilelor parteneriate pe care instituția dumneavoastră le va putea încheia în viitor cu ONG-uri din capitală. Dovadă sunt opiniile Alexandrei Ghenea, Coalitia PRO DEEE, care a participat la majoritatea Atelierelor de Lucru pe teme de MEDIU și ale Rodicăi Bărbuță, Fundația MATCA-2000, care a participat la multe dintre dezbaterile pe teme SOCIALE.
Începând cu anul 2016 s-a implementat un proiect Horizon 2020, intitulat UrbanWINS în care Primăria Capitalei a fost partener. În cadrul acestui proiect s-au derulat o serie de întâlniri, numite agore cu stakeholerii din domeniul deșeurilor care au atins pentru prima oară în București ideea de guvernare participativă, parteneriate public-privat, luarea deciziei împreună cu societatea civilă. Atelierele de lucru cu PMB desfășurate în cadrul prezentului proiect au continuat în aceeași notă pozitivă și sinceră întâlnirile din proiectul precedent. Discuțiile de tipul “să se facă” și „ar trebui” s-au materializat în cazul de față într-o prounere concretă de proiect și o aplicație la linia de finanțare a AFM privind proiectele de conștientizare. Am avut toată deschiderea din partea Primăriei București, iar AFF a fost un facilitator foarte bun al acestor discuții. Interacțiunea cu restul participanților nu este una nouă, mediul ONG este întotdeauna dispus să ajute autoritățile locale, schimbul de experiențe și resurse cred că ne-a ajutat pe toți cei prezenți la ateliere.
Modalitatea în care AFF a gestionat aceste ateliere a fost la înălțimea așteptărilor, avem nevoie de astfel de evenimente (zero waste) pentru a facilita schimbul de idei, informații și resurse când vine vorba de dezvoltarea durabilă a București-ului. Avem nevoie de o platformă de discuții continună în care să găsim resursele necesare pentru un viitor în care economia circulară sau sustenabilitatea nu sunt doar concepte, ci realități”(Alexandrei Ghenea, Coalitia PRO DEEE)
Rodica Bărbuță consideră că „ar fi foarte util ca acest gen de ateliere să devină un proiect pe termen lung, ca model de colaborare între actorii ONG-uri și cei din APL , pentru a facilita încheierea de parteneriate nu numai între participanții la atelierele din acest proiect, ci și cu alte ONG-uri sau servicii ale primăriilor din București”. Crede acest lucru deoarece Atelierele de Lucru pe teme sociale „ne-au ajutat pe toți să înțelegem mai bine dimensiunea nevoilor existente, nivelul de expertiză al celor care lucrează atât în cadrul ONG-urilor cât și al serviciilor primăriilor, precum și faptul că există o mare deschidere pentru a putea lucra în colaborare și chiar oportunități de finanțare insuficient utilizate. Dar ne-au făcut să înțelegem și că primăriile nu sunt capabile să pună la dispoziție și spațiile necesare pentru dezvoltarea de noi servicii sau extinderea celor existente. E un aspect foarte important, care ar trebui abordat la nivelul primăriilor din toate sectoarele capitalei. Iar în ceea ce privește managementul mediului și al resurselor, am aflat mult mai multe informații despre actorii implicați, modul în care lucrează și în ce mod ne-am putea implica noi, ca actori civici – ceea ce este extrem de util pentru elaborarea unor viitoare proiecte de finanțare”.
În toate atelierele interacțiunea cu ceilalți participanți a fost foarte bună și m-a ajutat pe mine, dar și pe ceilalți participanți să înțelegem atât perspectivele fiecărui actor implicat, cât și faptul că există deja multe soluții bune care, din păcate, nu sunt atât de bine cunoscute pe cât ar merita. Dar și că este nevoie de o colaborare pe termen lung pentru a putea găsi soluții pentru dezvoltarea sau multiplicarea tuturor serviciilor de care este nevoie. Și a unor programe de formare.
Am remarcat deschiderea și dorința de comunicare și colaborare manifestată atât de participanții din cadrul ONG-urilor cât și cei ai primăriilor, precum și schimbul de opinii privind problemele existente și de experiențe concrete, care au constituit un câștig clar pentru toți participanții. Un alt aspect important pe care l-am remarcat a fost conștientizarea, de ambele părți, a lungului drum pe care îl mai avem de parcurs cu toții pentru a avea cu adevărat în orașul București întregul pachet de servicii sociale și de suport de care este cu adevărat nevoie” (Rodica Bărbuță, Fundația MATCA-2000).
Mulțumim participantelor care au împărtășit cu noi opinii la finalul celor 16 ateliere, partenerilor noștri Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 3, precum și tuturor participanților.